20.9 C
Athens
Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2022

ΑρχικήΑΡΘΡΑΠΟΙΑ ΤΑ ΟΡΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΑΝΘΡΩΠΩΝ & ΑΝΘΡΩΠΟΕΙΔΩΝ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ;

ΠΟΙΑ ΤΑ ΟΡΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΑΝΘΡΩΠΩΝ & ΑΝΘΡΩΠΟΕΙΔΩΝ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ;

Ως παιδί με μάγευε η ανάγνωση κειμένων σχετικά με την επιστημονική φαντασία και κυρίως τις μηχανές που κάποια στιγμή θα ανταγωνίζονταν τον άνθρωπο. Πέρασαν χρόνια και ξαφνικά οι ‘’φαντασιώσεις’’ των διαφόρων αναγνωσμάτων που συντροφεύουν ακόμα και σήμερα τη ζωή μου, έρχονται να επιβεβαιώσουν τους φόβους που πάντα είχα απέναντι στην τεχνολογία και ειδικά τη τεχνική νοημοσύνη, που ενδόμυχα πιστεύω ότι κάποια στιγμή στο μέλλον, θα αποτελέσει πεδίο μάχης μεταξύ ανθρώπων και μηχανών.

Μέχρι τότε φυσικά τα όρια μεταξύ ανθρώπων και μηχανών (ανθρωποειδών) θα έχουν επαναπροσδιοριστεί, καθώς η τεχνολογία τείνει να εξαλείψει την ιδιωτικότητα, αφού οι υπηρεσίες ήδη αρχίζουν να είναι πλήρως αυτοματοποιημένες, η παραγωγικότητα των εργαζομένων και η ψυχολογία των καταναλωτών ιδιαίτερα προβλέψιμη και η τεχνητή ενίσχυση του ανθρώπου ευρύτατα διαδεδομένη.

ΑΡΑΓΕ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΟΕΙΔΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΙΣΟΤΙΜΑ ΜΕ ΜΑΣ, ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ;

Τα όρια μεταξύ ανθρώπου και μηχανής στο μέλλον, ίσως και όχι τόσο μακριά, θα γίνονται ολοένα και πιο δυσδιάκριτα. Η δυνατότητα για τεχνητή ενίσχυση του εαυτού μας θα μας επιτρέπει όλο και περισσότερο να λειτουργούμε σαν μηχανές. Αλλά και τα ανθρωποειδή θα μπορούν σύντομα να προικιστούν με ανθρώπινες ιδιότητες, όπως η γνωστική και συναισθηματική νοημοσύνη, επιτρέποντάς τα να μιμούνται τις πιο σύνθετες ανθρώπινες δραστηριότητες.

Σε μια τέτοια προοπτική τι θα σημαίνει να είναι κανείς άνθρωπος; Ποιο θα είναι το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα στην αγορά εργασίας σε σχέση με τις μηχανές; Ποιες θέσεις εργασίας θα χρειάζονται ανθρώπους; Ποιες δεξιότητες θα είναι περισσότερο χρήσιμες; Και αν η εργασία καταστεί τελικά ξεπερασμένη, τότε ποια θα είναι η κύρια ασχολία μας, πώς θα κερδίζουμε τα προς το ζην, αλλά και πώς θα ορίζουμε την επιτυχία;

ΟΙ ΓΝΩΣΕΙΣ ΘΑ ΕΜΦΥΤΕΥΟΝΤΑΙ;

Η δεύτερη σημαντική αλλαγή θα προέλθει από την αύξηση του προσδόκιμου ζωής μας, που μπορεί να ξεπεράσει κατά πολύ τα 100 χρόνια.

Η τρίτη αλλαγή αφορά το πώς οι πληροφορίες και τα εκπαιδευτικά εργαλεία γίνονται όλο και πιο πολύ καθολικά διαθέσιμα: online, σε κινητές συσκευές, ακόμα και μέσω ηλεκτρονικών συσκευών που θα φοράμε.

Ως συνέπεια, θα πρέπει να επανεξετάσουμε τους τρόπους με τους οποίους θα προετοιμαζόμαστε για να εισέλθουμε, αλλά και να παραμείνουμε στην αγορά εργασίας.

Τι θα μαθαίνουμε, πώς και πότε; Θα εξακολουθούμε να λαμβάνουμε τη βασική μας εκπαίδευση ξεκινώντας από την παιδική ηλικία μέχρι τα μέσα της τρίτης δεκαετίας της ζωής μας, ή θα πρέπει συνεχώς να μετεκπαιδευόμαστε; Πώς θα εξελιχθεί η επαγγελματική κατάρτιση;

Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΤΑΞΗ; 

Η συζήτηση στο αν η τεχνολογική πρόοδος μειώνει ή αυξάνει την κοινωνική και οικονομική ισότητα, γίνεται ολοένα και πιο σημαντική όσο αυξάνεται το πλήθος των τεχνολογιών που επηρεάζουν τη ζωή μας. Εκτός από τα ζητήματα των ίσων ευκαιριών και της ισότιμης πρόσβασης  στην υγειονομική περίθαλψη και την εκπαίδευση, η έλλειψη πρόσβασης στην τεχνολογία θα μπορούσε να γίνει σύντομα η κύρια πηγή της ανισότητας.

ΆΝΘΡΩΠΟΙ «PROSUMERS» ΘΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ; 

Μέσω της τρισδιάστατης εκτύπωσης και του «Ίντερνετ των πραγμάτων», αρκετά  κόστη θα μπορούσαν να μειωθούν, όπως και οι τιμές πώλησης, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν κέρδη. Αυτός ο τύπος «της κοινωνίας με τα μηδενικά περιθώρια κέρδους» θα μπορούσε δυνητικά να σημαδοτήσει την άνοδο των «prosumers»: δηλαδή των ανθρώπων που παράγουν και καταναλώνουν την ίδια στιγμή, χωρίς να δημιουργούν ούτε κόστος αλλά ούτε και κέρδος.

Με βάση αυτό το σενάριο, προκαλείται η απορία πώς θα δημιουργούν κέρδη οι επιχειρήσεις. Τα κέρδη θα εξακολουθήσουν να είναι ο κύριος επιχειρηματικός στόχος; Θα χάσουν την αξία τους τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας ή θα γίνουν πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία για τις επιχειρήσεις, για παράδειγμα πουλώντας το δικαίωμα της εκτύπωσης προϊόντων στο σπίτι; Ποιο σύστημα ασφάλισης θα ρισκάρει, όταν υπάρχει τέτοια δυναμική αλλαγών;

ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ; 

Η τεχνολογία θα μας δώσει τη δυνατότητα να δημιουργούμε ορυκτά μέταλλα από αφαλάτωση άλμης, να παράγουμε καθαρή ενέργεια από τα λύματα και να καλλιεργούμε τρόφιμα σε εργαστήρια. Επιπλέον, όπως αναφέρθηκε ανωτέρω, θα δίνονται ολοένα και περισσότερες ευκαιρίες στους καταναλωτές να γίνουν πιο δραστήριοι prosumers.

Τέλος, η αυτοματοποίηση και τα ανθρωποειδή θα αφαιρούν τον ρόλο που έχουν χώρες χαμηλού κόστους όσον αφορά το outsourcing εργασιών. Όλα αυτά δείχνουν προς την κατεύθυνση της ολοένα και αυξανόμενης εντοπιότητας της παραγωγής.

Όμως, ποιες θα είναι οι  επιπτώσεις στο εμπόριο και στις παγκόσμιες οικονομικές σχέσεις; Πώς θα εξελιχθεί το μοτίβο της παγκόσμιας μετανάστευσης; Πώς θα αλλάξουν τα κέντρα της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας;

Απομονώσαμε αποσπάσματα της ομιλίας του Kristel van der Elst, επικεφαλής του Strategic Foresight σε Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, για να επικαιροποιήσουμε ότι η αγωνία και ο φόβος ότι κάποτε στο μέλλον η ανθρωπότητα θα υποδουλωθεί απ’ τη τεχνική νοημοσύνη και τις μηχανές, είναι πλέον περισσότερα κοντά μας από ποτέ.

Ίσως οι περισσότεροι από μας, ως μεγαλύτεροι, δε ζήσουμε το σίγουρο πόλεμο που θα ξεσπάσει μεταξύ ανθρώπων, όσοι έχουν απομείνει ως τότε γνήσιοι άνθρωποι και τεχνικής νοημοσύνης – ανθρωποειδών, όμως τα παιδία ή τα εγγόνια μας σίγουρα θα το ζήσουν, άσχετα αν μέχρι σήμερα δεν το φαντάζονται καν, καθώς ήδη οι μηχανές έχουν αλλοιώσει τον τρόπο σκέψης της νέας κυρίως γενιάς. Ούτως ώστε οι μελλοντικοί άνθρωποι να είναι πιο ευάλωτοι και λιγότερο ανθεκτικοί στην επίθεση των μηχανών, τεχνικής νοημοσύνης και ανθρωποειδών.   

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα