20.9 C
Athens
Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2022

ΑρχικήΑΡΘΡΑΜισό τόνο απορρίμματα μάζεψαν 1.000 μαθητές, με τη συνδρομή του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ...

Μισό τόνο απορρίμματα μάζεψαν 1.000 μαθητές, με τη συνδρομή του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ

Ως ενεργό μέλος των τοπικών κοινωνιών στις οποίες δραστηριοποιείται και με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη, ο Όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια αξιολογεί την προστασία του περιβάλλοντος

Η προστασία της φύσης και η διατήρηση της καθαριότητας στο περιβάλλον αποτελεί Νο1 ζητούμενο για τη σύγχρονη κοινωνία που επιχειρεί να προχωρήσει στην πράσινη εποχή. «Κλειδί» για την ουσιαστική μετάβαση στο επίπεδο αυτό είναι η νέα γενιά, που χρειάζεται να εκπαιδευτεί σε δράσεις με περιβαλλοντικό όφελος, σε πρακτικές φιλικές στο περιβάλλον, που στηρίζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη και την αειφορία.

Αυτός είναι ο βαθύτερος στόχος δράσεων όπως οι πρόσφατοι καθαρισμοί με τη συμμετοχή 1.000 μαθητών από το Θριάσιο Αττικής και τη Δυτική Θεσσαλονίκη, που οργάνωσε ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ (ΕΛΠΕ). Παράλληλα, φυσικά, επιτυγχάνεται και ο άμεσος, πρακτικός στόχος καθαρισμού των συγκεκριμένων περιοχών, οι οποίες, χρειάζονται επειγόντως τέτοιες παρεμβάσεις. Μόνο από αυτές τις δύο περιοχές άλλωστε, σε μια συνολική έκταση άνω των τριάντα χιλιομέτρων, οι μαθητές συγκέντρωσαν μισό τόνο απορρίμματα!

Τα απορρίμματα που συλλέχθηκαν από τη φύση

Στις συγκεκριμένες δράσεις του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ συγκεντρώθηκαν και συλλέχθηκαν απορρίμματα από ακτές και χώρους πρασίνου. Δεν αποτελεί πλέον έκπληξη το γεγονός ότι στην πλειονότητά τους πρόκειται για φίλτρα τσιγάρων – με διαφορά αποτελούν το No1 αντικείμενο που βρίσκεται στις ακτές και στους χώρους πρασίνου της Ελλάδας.

Μέσα στα 10 απορρίμματα που κατηγοριοποιήθηκαν από τους συμμετέχοντες στις δράσεις αυτές, συναντάμε πλαστικά αντικείμενα σε διάφορες μορφές: Από μικροπλαστικά έως και τα πλαστικά μιας χρήσης – συνήθως μπουκάλια και τα καπάκια τους, πλαστικά ποτήρια, πλαστικά καλαμάκια τα οποία αν και έχουν καταργηθεί εξακολουθούν να ρυπαίνουν το περιβάλλον και βεβαίως, πλαστικές σακούλες, που καταλήγουν στο περιβάλλον δημιουργώντας εστίες μόλυνσης στο φυσικό τοπίο.

Στόχος η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση

Η επιβάρυνση του περιβάλλοντος σχετίζεται άμεσα με την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της . Αυτός ο συσχετισμός των καθημερινών μας πράξεων και των συνεπειών τους, εφόσον γίνει κατανοητός, μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα για το μέλλον. Έτσι, ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, για τις συγκεκριμένες δράσεις, συνεργάστηκε με τις τοπικές αυτοδιοικήσεις στο Θριάσιο και στη Δυτική Θεσσαλονίκη, αλλά και την περιβαλλοντική οργάνωση We4All. Πέρα από την ενεργοποίηση των 1.000 μαθητών από τα Δημοτικά Σχολεία των περιοχών αυτών για τους καθαρισμούς, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ειδικό διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που δημιουργήθηκε με την τεχνογνωσία της We4All, έτσι ώστε να κατανοήσουν το πρόβλημα και την ανάγκη μείωσης της ρύπανσης, τη σημασία της ανακύκλωσης και τις αρχές της κυκλικής οικονομίας.

Μάλιστα, η εκπαίδευση προηγήθηκε της δράσης στο πεδίο, ώστε οι μικροί μαθητές να μπορέσουν στη συνέχεια, να παρακολουθήσουν στην πράξη κάποια στοιχεία όσων παρακολούθησαν θεωρητικά νωρίτερα. Πέρα από τον καθαρισμό άλλωστε, οι δράσεις περιλάμβαναν τη συλλογή και καταγραφή των απορριμμάτων σε ειδικά δελτία και τον διαχωρισμό των ανακυκλώσιμων και μη υλικών. Μέσα από την πρακτική αυτή, τα παιδιά μπόρεσαν να εμπεδώσουν καλύτερα τι συμβαίνει με τα σκουπίδια που καταλήγουν στη φύση και πόσα από αυτά θα μπορούσαν να ανακυκλωθούν, ωφελώντας πολλαπλά το περιβάλλον και τον πλανήτη μας.

Ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ συμμετέχει στις δράσεις

Πέρα από τους μαθητές που κινητοποιήθηκαν, εκπαιδεύτηκαν και καθάρισαν παραλίες και χώρους πρασίνου στο Θριάσιο και τη Δυτική Θεσσαλονίκη, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ συμμετείχαν σε εθελοντική δράση καθαρισμού που πραγματοποιήθηκε στην παραλία Ασπροπύργου. Συμμετείχαν περισσότεροι από 130 εθελοντές, ενώ μόνο από τη συγκεκριμένη δράση συλλέχθηκαν απορρίμματα συνολικού βάρους άνω των 1,5 τόνων! Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Όμιλος έχει συμβάλει στην ανάπλαση μέρους της παραλίας του Ασπροπύργου, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αποψιλώνοντας την περιοχή και τοποθετώντας αστικό εξοπλισμό.

Ως ενεργό μέλος των τοπικών κοινωνιών στις οποίες δραστηριοποιείται και με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη, ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ αξιολογεί την προστασία του περιβάλλοντος ως ύψιστη προτεραιότητα και το αποδεικνύει με συνεχείς δράσεις, τόσο εκπαιδευτικές όσο και στο πεδίο.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα