24.8 C
Athens
Τρίτη, 16 Αυγούστου, 2022

ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΚλοπή στην Εθνική Πινακοθήκη: Ό,τι έκανα το έκανα γιατί είχα πάθος με...

Κλοπή στην Εθνική Πινακοθήκη: Ό,τι έκανα το έκανα γιατί είχα πάθος με την Τέχνη, λέει ο δράστης

«… Δεν ήθελα να πουλήσω τον πίνακα, ό,τι έκανα το έκανα γιατί είχα πάθος με την Τέχνη. Τους κρατούσα σε μία αποθήκη και μετά τους πέταξα στη ρεματιά για να μην τους βρουν οι αστυνομικοί πάνω μου». Αυτά είπε στους αστυνομικούς ο 49χρονος που κατηγορείται για τη ληστεία των πινάκων από την Εθνική Πινακοθήκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες για πάνω από έξι μήνες ετοίμαζε το χτύπημά του, και μάλιστα πήγαινε σχεδόν καθημερινά στο παλιό κτήριο της Εθνικής Πινακοθήκης, άλλες φορές κάνοντας τον επισκέπτη και άλλες φορές έστηνε καρτέρι έξω από το κτήριο και παρακολουθούσε τις κινήσεις των ιδιωτικών αστυνομικών και όπως χαρακτηριστικά έλεγαν οι αστυνομικοί κατέγραφε ακόμη και το πότε έβγαιναν από το κτήριο για να καπνίσουν.

Το εντυπωσιακό πάντως είναι, σύμφωνα με τις Αρχές ότι τον τρίτο πίνακα που είχε αρπάξει, τον έκοψε σε μικρά κομματάκια και τον πέταξε στην τουαλέτα σχεδόν την ίδια μέρα της κλοπής.

Τους δύο πίνακες του Πάμπλο Πικάσο και του Πιετ Μοντριάν που είχαν κλαπεί τα ξημερώματα της 9ης Ιανουαρίου του 2012, εντόπισαν οι αστυνομικοί σε μια «καβάτζα» στην περιοχή της Κερατέας, μέσα σε ρεματιά συσκευασμένοι και προστατευμένοι για να μην υποστούν φθορές.

Πρόκειται για τους πίνακες το «Γυναικείο κεφάλι» της Ντόρα Μάαρ του Πάμπλο Πικάσο και τον «Ανεμόμυλο Στάμμερ» του Πιετ Μοντριάν.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής ο 49χρονος εντοπίστηκε από τους αστυνομικούς της Ασφάλειας μετά από συνδυαστική μελέτη των στοιχείων που είχαν συγκεντρωθεί όλα αυτά τα χρόνια και προσήχθη στην ΓΑΔΑ όπου ομολόγησε την συμμετοχή του στην κλοπή και υπέδειξε στους αστυνομικούς το σημείο που έκρυβε τους δύο πίνακες..

Ο 49χρονος αναμένεται μετά τις 12:00, συνοδευόμενος από τον δικηγόρο του Σάκη Κεχαγιόγλου, να μεταβεί στον εισαγγελέα προκειμένου να λάβει προθεσμία, για να απολογηθεί.

«Αποτελεί αδιαμφισβήτητη επιτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας και του Τμήματος Διαρρηκτών η εξιχνίαση της πολύκροτης αυτής υπόθεσης και ως πολίτης εκφράζω την ικανοποίηση μου για την ανάκτηση από την Εθνική Πινακοθήκη και το Ελληνικό Κράτος δύο ανεκτίμητων έργων τέχνης. Αποτελεί αδιαμφισβήτητο επίσης γεγονός ότι στην ανεύρεση και ανάκτηση αυτή, καθοριστικό ρόλο έπαιξε ο εντολέας μου, με την εξ αρχής πλήρη συνεργασία του με τις διωκτικές αρχές και την έμπρακτη μεταμέλεια που επέδειξε», δήλωσε ο κ. Κεχαγιόγλου.

Το χρονικό της διάρρηξης

Η διάρρηξη στην Εθνική Πινακοθήκη είχε γίνει στις 04:30 τα ξημερώματα στις 9 Ιανουαρίου 2012, όταν ο δράστης απενεργοποίησε τον συναγερμό, παραβίασε την πόρτα αλουμινίου στον εξωτερικό χώρο και συγκεκριμένα σε ένα μπαλκόνι και κατάφερε να μπει στο εσωτερικό του κτηρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την πρώτη στιγμή οι κάμερες ασφαλείας είχαν αποτυπώσεις τη δράση του διαρρήκτη και συγκεκριμένα είχε αποτυπωθεί μία φιγούρα ενός λεπτού κι αρκετά νεαρού σε ηλικία άνδρα, ο οποίος είχε καταφέρει να αφαιρέσει τους πίνακες και να εξαφανιστεί, χωρίς να αφήσει κανένα στοιχείο πίσω του.

Από την πρώτη στιγμή, πάντως, οι γνώστες ανέφεραν ότι θα ήταν πολύ δύσκολο κάποιος να πουλήσει ή να βγάλει στο εξωτερικό τους πίνακες, παρά το γεγονός, όπως φαίνεται, ότι ο 49χρονος είχε προσπαθήσει να τους βγάλει στη «μαύρη» αγορά.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα