28.3 C
Athens
Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022

ΑρχικήΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΑ. Αυγερινός: Πρωταρχικό μας μέλημα η πρόληψη κι η προστασία της ζωής...

Α. Αυγερινός: Πρωταρχικό μας μέλημα η πρόληψη κι η προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών

Την Τρίτη 27 Απριλίου 2021, ενόψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου, πραγματοποιήθηκε η τακτική συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, μέσω τηλεδιάσκεψης, μετά από πρόσκληση του Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής και Προέδρου του Σ.Ο.Π.Π. Θανάση Αυγερινού. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε παρουσία του Διοικητή της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Αττικής, Αρχιπύραρχου Κων/νο Θεοφιλόπουλο και του Διοικητή Πυροσβεστικής Ανατολικής Αττικής Αρχιπύραρχου Αναστάσιου Βασιλείου.

Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν στον απολογισμό της χειμερινής περιόδου 2020-2021, το σχεδιασμό και τις δράσεις προετοιμασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω των δασικών πυρκαγιών 2021, την εφαρμογή του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και ευπαθείς περιοχές κατά την αντιπυρική περίοδο, καθώς και δράσεις προετοιμασίας για την πρόληψη και την αντιμετώπιση κινδύνων από εκδήλωση σεισμικών φαινομένων.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κατά το σύντομο απολογισμό του για τη χειμερινή περίοδο 2020-2021 ανέφερε τις δυο φορές που έντονα καιρικά φαινόμενα έπληξαν αρκετές περιοχές της Ανατολικής Αττικής. Αρχικά η έντονη βροχόπτωση στις 14.12.2020 που δημιούργησε προβλήματα κυρίως στο Δήμο Μαραθώνα με κατολίσθηση στην Ε.Ο. Καπανδριτίου – Βαρνάβα καθώς  και προβλήματα σε περιοχές του Δήμου Ωρωπού.  Ιδιαίτερη μνεία έγινε στις συνέπειες που άφησε πίσω του το έντονο καιρικό φαινόμενο «ΜΗΔΕΙΑ» που λόγω της έντονης χιονόπτωσης στις 14 και 15 Φεβρουαρίου 2021 δημιούργησε προβλήματα στο οδικό δίκτυο σε πολλές περιοχές λόγω πτώσεων πολλών δέντρων και ιδιαίτερα στους Δήμους Διονύσου και Ωρωπού.

Για την αντιμετώπισή τους η Περιφέρεια Αττικής  διαμέσου της Αυτοτελούς Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας, συνέδραμε με μηχανήματα έργου με το απαραίτητο προσωπικό τους, από το μητρώο ιδιωτών εργοληπτών που διαθέτει η Περιφέρεια για την υποβοήθηση των Δήμων που αιτήθηκαν συνδρομή καθώς και στην περίπτωση της χιονόπτωσης για την υποβοήθηση έργου χειμερινής συντήρησης (αποχιονισμού – αποπαγέτωσης) του οδικού  δικτύου της Περιφέρειας Αττικής που γίνεται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Έργων  και  Υποδομών/Διεύθυνσης Διαχείρισης  Μητροπολιτικών υποδομών. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην συνδρομή της Περιφέρειας στους πληττόμενους Δήμους από τη «ΜΗΔΕΙΑ» με την παραχώρηση κλαδοτεμαχιστή για τον θρυμματισμό των πεσμένων κλαδιών αλλά και για την παροχή αλατιού σε όλους τους Δήμους της Ανατολικής Αττικής.

Κατόπιν ακολούθησε εκτενής συζήτηση για την έναρξη της νέας αντιπυρικής περιόδου η οποία αναμένεται να είναι δύσκολη και απαιτητική. Ο Αντιπεριφερειάρχης, αφού εξέφρασε την βασική κατεύθυνση του Περιφερειάρχη κ. Γιώργου Πατούλη ότι πρωταρχικό μας μέλημα είναι η πρόληψη καθώς και η προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών, ζήτησε ενημέρωση και τοποθέτηση από τους παραβρισκόμενους εκπροσώπους όλων των Φορέων σχετικά με τις προληπτικές δράσεις τους και το σχεδιασμό τους για την αντιπυρική περίοδο. Στη συζήτηση που ακολούθησε κεντρικά θέματα ήταν : ο καθαρισμός, ιδιαίτερα στις ζώνες μίξης δασών – οικισμών, η προσβασιμότητα στους δασικούς δρόμους, οι κλαδεύσεις δέντρων που γειτνιάζουν με καλώδια της ΔΕΔΔΗΕ, η συντήρηση και τοποθέτηση πυροσβεστικών κρουνών και υδατοδεξαμενών, η συντήρηση και επάνδρωση των πυροφυλακίων, οι καθαρισμοί ξερών χόρτων και σκουπιδιών, η κοπή χόρτων στις παραρεμάτιες περιοχές και εντός των ρεμάτων, καθώς και τα συνεχή περίπολα.

Ιδιαίτερα για την αποψίλωση της ξερής και χλωρής φυτικής βλάστησης για την πρόληψη πυρκαγιών ο Αντιπεριφερειάρχης επεσήμανε την αναγκαιότητα για την πραγματοποίηση προληπτικών καθαρισμών εγκαίρως, από τον κάθε φορέα (ΔΕΔΔΗΕ, Δασαρχεία, Δήμοι, κ.α.) στον τομέα ευθύνης τους. Ήδη η αρμόδια Διεύθυνση της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής έχει ενεργή εργολαβία και έχει ξεκινήσει εργασίες αποψίλωσης στο οδικό δίκτυο αρμοδιότητάς της ενώ παράλληλα εξακολουθούν να πραγματοποιούνται οι εργασίες καθαρισμού των επικίνδυνων ρεμάτων στους Δήμους της Ανατολικής Αττικής.

Παράλληλα, συζητήθηκε ο συντονισμός σε περιφερειακό επίπεδο της αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και διαχείρισης των συνεπειών που προκαλούνται από τις δασικές πυρκαγιές, στο πλαίσιο εφαρμογής του Γενικού Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών Εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών με την κωδική ονομασία «ΙΟΛΑΟΣ» καθώς και οι δράσεις της οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης πολιτών ενώ επισημάνθηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη η αναγκαιότητα εκπόνησης αυτών των σχεδίων από όλους τους Δήμους όπως έχει ήδη κάνει και η Περιφέρεια. Στο πλαίσιο αυτό εγκρίθηκε η αξιοποίηση και η παραχώρηση του συντονισμού  των Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της  Πυροσβεστικής υπηρεσίας κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

Ακόμα, πάρθηκε η απόφαση της εφαρμογής του μέτρου για την απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, περιαστικά δάση και εν γένει ευπαθείς περιοχές κατά την αντιπυρική περίοδο 2021, για τις ημέρες εκείνες που ο «Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς» της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας αναφέρει πρόβλεψη κατηγορίας κινδύνου 4 (πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς) ή 5 (κατάσταση συναγερμού). Ιδιαίτερη μνεία έγινε για την κυκλοφορία στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά όπου δεν επιτρέπεται εν γένει η κυκλοφορία οχημάτων εντός του πευκοδάσους βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας.

Επιπρόσθετα, για τα θέματα σεισμού, η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στο πόσο κρίσιμη είναι η ετοιμότητα των αρμόδιων υπηρεσιών, και κυρίως των Δήμων, ως προς την κατάρτιση επικαιροποιημένων σχεδίων έκτακτης ανάγκης, διαφυγής καθώς και πρόβλεψης χώρων καταφυγής και καταυλισμού ενώ υπογραμμίστηκε η σημασία του να φτάσει η ενημέρωση και η πληροφορία έγκαιρα την κρίσιμη ώρα εκεί που πρέπει. Σημειώθηκε ότι η Περιφέρεια Αττικής έχει εκπονήσει Γενικό σχέδιο για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και άμεση / Βραχείας Διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση Σεισμών ακολουθώντας τις κατευθυντήριες οδηγίες της Γ.Γ.Π.Π (ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ).  Επιπλέον, ο Αντιπεριφερειάρχης ανέφερε ότι η Δ/νση Υγειονομικού Ελέγχου & Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής διαθέτει επικαιροποιημένο Ειδικό Σχέδιο Αντιμετώπισης των σεισμών στην Ανατολική Αττική καταγράφοντας τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και προβλέποντας εκείνες τις ενέργειες που θα διασφαλίζουν τη Δημόσια Υγεία σε περίπτωση σεισμού ενώ ανακοίνωσε ότι μετά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων λόγω covid προβλέπεται να διοργανωθούν από την Π.Ε. Ανατολικής Αττικής και τον ΟΑΣΠ, επιχειρησιακές ασκήσεις για τους σεισμούς σε Δήμους και σχολεία της περιοχής.

Τέλος, επισημάνθηκε το γεγονός ότι από την Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής διοργανώθηκε σε συνεργασία με τον Ο.Α.Σ.Π. διαδικτυακό σεμινάριο για την εκπαίδευση των εργαζομένων της Π.Ε. Ανατολικής Αττικής και των Δήμων της Π.Ε.Α.Α, με τίτλο «Σεισμός και προστασία στον εργασιακό χώρο» στις 7 Απριλίου 2021 .

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ήτοι του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, της Δ/νσης Πολ. Προστασίας Αποκεντρ. Διοίκησης, της Δ/νσης Πολ. Προστασίας Περιφέρειας Αττικής, της Πυροσβεστικής, των Δασαρχείων, της Τροχαίας, της Αστυνομίας, των Λιμεναρχείων, των Δήμων, του Τμήματος Πολ. Προστασίας  Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, της Δ/νσης Τεχνικών Έργων Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε., του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.), του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχινιά Μαραθώνα, Υμηττού και Νοτιοανατολικής Αττικής, των Δήμων Ανατολικής Αττικής, του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, του Συνδέσμου Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (Σ.Π.Α.Π.), του Συνδέσμου Πάρνηθας (ΣΥΝ.ΠΑ.), της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (Ε.Μ.Υ.), καθώς και εκπρόσωποι Εθελοντικών Ομάδων.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα