30.4 C
Athens
Τετάρτη, 10 Αυγούστου, 2022

ΑρχικήΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΗ θέση της Γυναίκας στη σύγχρονη πολιτική σκηνή

Η θέση της Γυναίκας στη σύγχρονη πολιτική σκηνή

Με μεγάλη συμμετοχή και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις πραγματοποιήθηκε χτες, Κυριακή 13 Μαρτίου, η εκδήλωση της Δ.Ε.Ε.Π Ανατολικής Αττικής με θέμα «Η θέση της Γυναίκας στη σύγχρονη πολιτική σκηνή» στο Μουσείο Οίνου Μάρκου στην Παλλήνη.

Στο πάνελ συμμετείχαν η Νίκη Κεραμέως, Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, το μεταρρυθμιστικό έργο της οποίας στον ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα της Παιδείας αποτελεί τομή στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, Ευρωβουλευτής και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η παρουσία της οποίας τοποθετεί με αυτοπεποίθηση και υπερηφάνεια την Ελλάδα στον ευρωπαϊκό γαλαξία, η Άννα Καραμανλή, Βουλευτής της Β3 του Νότιου Τομέα Αθηνών, με σημαντικό κοινοβουλευτικό έργο από το 2012 και συνεπή συμμετοχή από τα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης έως σήμερα και ο Θανάσης Παπαμιχαήλ, επικοινωνιολόγος.

Στην τοποθέτησή της η Νίκη Κεραμέως, αναφερόμενη με ιδιαίτερη ευαισθησία στο προσφυγικό δράμα των Ουκρανών, επεσήμανε ότι η Ελλάδα για ακόμη μία φορά στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και υποδέχεται με στοργή και ανθρωπιά τα παιδιά και τις οικογένειες που ξεριζώνονται βίαια από την πατρίδα τους: ‘’ Ήδη εγγράφονται στα σχολεία μας οι πρώτοι μαθητές, με κύριο μέλημά μας να μη στερηθεί κανένα παιδί το δικαίωμα στην εκπαίδευση, ενώ αναγκαία κρίνεται η σύσταση Ειδικής Ομάδας Δράσης για την καταγραφή των εκπαιδευτικών αναγκών τους. Σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική σκηνή η κ. Κεραμέως παρουσίασε τα επίσημα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία από τους 330 Δήμους στη χώρα μας μόνον 19 διοικούνται από γυναίκες, ενώ από τους 300 βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου, μόλις οι 63 είναι γυναίκες και υπογράμμισε ότι η άρση των στερεοτύπων, η άρση των αντικειμενικών δυσκολιών που περιορίζουν την πολιτική συμμετοχή των γυναικών και ο σεβασμός στην ισότιμη παρουσία γυναικών σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς είναι οι όροι της ισότιμης πρόσβασης των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Από την πλευρά της η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου αναφέρθηκε στη μητρότητα ως τον κορυφαίο ρόλο και την ανάγκη της προστασίας του. Επεσήμανε δε, ότι τα στοιχεία πολιτικής εκπροσώπησης των γυναικών στην Ε.Ε είναι πιο αισιόδοξα, αφού στο Ευρωκοινοβούλιο το 41% των μελών είναι γυναίκες, όπως επίσης και το γεγονός ότι Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι η Ρομπέρτα Μετσόλα γεννά βάσιμες ελπίδες για την αναβαθμισμένη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική σκηνή. Ταυτόχρονα εξήρε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ως χώρα παράδειγμα συμμετοχής των γυναικών στην πολιτική αφού με νόμο το ½ των βουλευτών είναι γυναίκες.

Η Άννα Καραμανλή, αναφερόμενη στη διαχείριση της πανδημίας, υπενθύμισε τη διαπίστωση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκαρντ, ότι οι χώρες με γυναίκες πρωθυπουργούς διαχειρίστηκαν καλύτερα και πιο αποτελεσματικά την υγειονομική κρίση. Παράλληλα αναφέρθηκε στις Σκανδιναβικές χώρες συνδέοντας την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των κοινωνιών με την πολιτική χειραφέτηση των γυναικών.

Ο επικοινωνιολόγος Θανάσης Παπαμιχαήλ ανέλυσε διεξοδικά τη συνεισφορά των γυναικών στην  πολιτική, ενώ ταυτόχρονα ανέδειξε τρόπους προσέγγισης του γυναικείου εκλογικού σώματος από γυναίκες υποψηφίους.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο οποίος εξήρε την πρωτοβουλία και τη θεματική της συζήτησης, τονίζοντας ότι τέτοιου είδους εκδηλώσεις δίνουν οξυγόνο στη δημοκρατία, ο Ευρωβουλευτής Στέλιος Κυμπουρόπουλος που αναφέρθηκε στις πολιτικές της Ε.Ε. για την αλλαγή νοοτροπίας και την άρση του σεξισμού και των έμφυλων στερεοτύπων και ο Γενικός Συντονιστής κομματικών οργανώσεων Αττικής της ΝΔ Λεωνίδας Πιλιλίτσης, ο οποίος και μετέφερε τον χαιρετισμό του Γραμματέα Οργανωτικού Στέλιου Κονταδάκη.

Παρευρέθηκαν οι Πολιτευτές Βάσω Κόλλια και Μάγδα Κοντογιάννη, Τομεάρχες του κόμματος, Αντιδήμαρχοι, Πρόεδροι ΔΗΜ.Τ.Ο. και εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων.

Τέλος η Πρόεδρος της Δ.Ε.Ε.Π Ανατολικής Αττικής, Βανίτα Σωφρόνη ευχαρίστησε θερμά τα μέλη και τους φίλους της Νέας Δημοκρατίας που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, καθώς και τις τρείς γυναίκες πολιτικούς του πάνελ τόσο για τη συμμετοχή τους, όσο και για το ιδιαίτερο αποτύπωμα τους στο πεδίο της κοινωνικής και πολιτικής χειραφέτησης της γυναίκας.

Την ημερίδα συντόνισε με επιτυχία η Εκπρόσωπος Τύπου ΝΔ για τα Περιφερειακά Μέσα Έλενα Σώκου.

ΓΙΑ ΤΗΝ Δ.Ε.Ε.Π ΑΝ. ΑΤΤΙΚΗΣ

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα