19.9 C
Athens
Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΙΧΜΗ ΤΟΥ ΔΟΡΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ Ν. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Η ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΙΧΜΗ ΤΟΥ ΔΟΡΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ Ν. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Δεν έπεφτε ούτε καρφίτσα χθες Σάββατο, 23 Απρίλη, δεύτερη μέρα του συνεδρίου της Ν. Δημοκρατίας στη παράλληλη εκδήλωση της γραμματείας αυτοδιοίκησης με θέμα την «Τοπική & Περιφερειακή ανάπτυξη. Είναι απάντηση στο πρόβλημα της Εθνικής ανταγωνιστικότητας;», που προσέλκυσε πολλούς αυτοδιοικητικούς στελέχη του κόμματος, με αξιοσημείωτες τις παρουσίες του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη και της ΕΝΠΕ Κώστα Αγοραστού.

Τον συντονιστή του πάνελ Τάσο Γαϊτάνη γραμματέα αυτοδιοίκησης, πλαισίωναν ο Μάκης Βορίδης βουλευτής Αττικής, συντονιστής ΟΔΕ Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης & Δικαιοσύνης, η Χριστιάνα Καλογήρου Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου, ο Γιώργος Χατζημάρκου Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, ο Δημήτρης Κάρναβος δήμαρχος Καλλιθέας, ο Δημήτρης Παπαστεργίου δήμαρχος Τρικκαίων κι ο Νίκος Σοφιανός Γ. Γραμματέας ΕΒΕΑ.

Το ενδιαφέρον σ’ αυτή την γραμματεία ήταν έντονο με πολλές παρεμβάσεις που αφορούσαν καυτά θέματα από μεγάλα έργα υποδομών, όπως οι μονάδες διαχείρισης υγρών και στερεών αποβλήτων κ.α., έως την καθημερινότητα του πολίτη, με αποτέλεσμα να διαρκέσει πολύ περισσότερο απ’ ότι είχε προγραμματιστεί. Το μεγάλο ζητούμενο είναι η άρνηση των τοπικών κοινωνιών να δεχτούν αναπτυξιακά έργα, ακόμα κι αν σέβονται απόλυτα το περιβάλλον.

Η προσπάθεια του κόμματος να δημιουργήσει μια πιο στενή και άριστη συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση προκάλεσε και μια παρομοιώδη ατάκα του κ. Βορίδη όταν ειπώθηκε ότι πρέπει να συγκεντρώνονται από καιρού εις καιρό οι δήμαρχοι της Ν. Δημοκρατίας ανά της Επικράτεια για να συζητούν και να ανταλλάσσουν απόψεις επί διαφόρων θεμάτων που απασχολούν την Τ.Α. ομιλητής απευθύνθηκε στον κ. Πατούλη λέγοντας ότι είναι μεν δήμαρχος- στέλεχος της Ν.Δ. αλλά ως πρόεδρος της ΚΕΔΕ δεν μπορεί να εκφραστεί ανάλογα.

Στο σημείο αυτό έπεσε η ευφυής ατάκα Βορίδη όσο αφορά τον αριθμό των κομματικών δημάρχων «Ε! λοιπόν να το λήξουμε βρε παιδί μου», εννοώντας να εκλεγούν περισσότεροι αν όλοι οι δήμαρχοι απ’ τη Ν.Δ. που προκάλεσε αυθόρμητα γέλια και χειροκροτήματα.

Ακόμα θεωρήθηκε απαραίτητο για την πιο αποτελεσματική και παρεμβατική πολιτική της Τ.Α. πρώτου και δεύτερου βαθμού, τη συμμετοχή στην Πολιτική Επιτροπή του κόμματος κάποιων δημάρχων μεγάλων πόλεων εξ οφίτσιο, κάτι που προκάλεσε διαμαρτυρίες καθώς αποκλείονταν οι μικροί δήμοι, αν και πολλές φορές έχει περισσότερα προβλήματα (βλέπε μεταναστευτικό πρόσφατα).

Στην παρέμβασή του ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ κ. Αγοραστός τόνισε ότι «ως Περιφέρειες μπορούμε, τολμούμε, ενώνουμε. Είμαστε παραγωγικοί και κρατάμε ενωμένο τον κοινωνικό ιστό. Έχουμε αποδείξει εμπράκτως ότι ξέρουμε να συνεργαζόμαστε. Κάτι απόλυτα απαραίτητο στη σημερινή συγκυρία. «Η ατομικότητα πρέπει να πεθάνει» είπε κάτι που είναι το ζητούμενο και σε κεντρικό επίπεδο.

Εντύπωση προκάλεσαν τα λεγόμενα του πανεπιστημιακού κ. Κλέπα όταν σημείωσε την εμπειρία του σε φόρουμ στην Ελβετία που παρευρέθηκε κι άκουσε ομόλογό του Ελβετό να χαρακτηρίζει την Ελλάδα ως αποτυχημένη χώρα. Παρότι ένιωσα άσχημα, είπε, εν τούτοις  πρέπει να παραδεχτώ ότι είχε δίκιο όταν τόνισε ότι οι επενδύσεις και τα λεπτά πηγαίνουν εκεί που αισθάνονται ασφάλεια. Ο Ελβετός έφερε ως παράδειγμα τις τράπεζες της χώρας του που βρίσκονται στη κορυφή εκ του λόγου τούτου, παρά του ότι υπάρχουν παντού στον κόσμο τράπεζες.

Ο ομιλητής συνέκρινε τα όσα προανέφερε με το ότι στην Τ.Α. υπάρχει κατάρρευση της εμπιστοσύνης, καθώς μπαίνουν κάθε είδους φραγμοί σε οποιαδήποτε μεγάλη επένδυση, ακόμα κι αν έχει θετικές όλες τις περιβαλλοντικές μελέτες. Οπότε το μόνο που χρειάζεται είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

 

 

 

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα