30.4 C
Athens
Τετάρτη, 10 Αυγούστου, 2022

ΑρχικήFEATUREDΠανελλήνιες 2022: Χαλάρωση των μέτρων - «Ναι» στη μάσκα και στις αποστάσεις,...

Πανελλήνιες 2022: Χαλάρωση των μέτρων – «Ναι» στη μάσκα και στις αποστάσεις, «όχι» στα τεστ

Περισσότερο χαλαροί αναφορικά με τα υγειονομικά μέτρα κατά του COVID -19 θα είναι την φετινή χρονιά μαθητές και  καθηγητές, ενόψει των επικείμενων πανελληνίων εξετάσεων.

Νατάσσα Ν. Σπαγαδώρου CNN Greece

Αυτό επιβεβαίωσαν τα μέλη της Ολομέλειας της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων το απόγευμα της Τετάρτης 11 Μαΐου, μετά την καθιερωμένη συνεδρίαση, μία ανάσα πριν τη διενέργεια των εξετάσεων των μαθητών. Βεβαίως η χρήση της μάσκας θα εξακολουθήσει να υφίσταται και να είναι υποχρεωτική στους κλειστούς χώρους των εξεταστικών κέντρων, στη διάρκεια των Πανελλαδικών εξετάσεων, αλλά και όπου υπάρχει συγχρωτισμός, σύμφωνα και με το υγειονομικό πρωτόκολλο για τη διενέργεια των εξετάσεων, που ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, την Πέμπτη 12 Μαΐου.

Ειδικότερα, αναφορικά με τη διενέργεια των τεστ, αυτοδιαγνωστικών, rapid και μοριακών, οι υποψήφιοι των εξετάσεων τη φετινή χρονιά, δεν είναι υποχρεωτικό να πραγματοποιούν, σε αντίθεση με την σχολική χρονιά του 2021. Ωστόσο, είναι υποχρεωτική, η διενέργεια rapid test στους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς. Στην εισήγηση του υπουργείου Παιδείας προς την επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, αναφερόταν, ότι «εκπαιδευτικοί και διοικητικοί που συμμετέχουν στις εξετάσεις ως επιβλέποντες ή στις Κεντρικές Επιτροπές Εξετάσεων και δεν έχουν εμβολιασθεί ή νοσήσει, υποχρεούνται σε εργαστηριακό έλεγχο μια φορά την εβδομάδα με δική τους δαπάνη».

Φυσικά σε όλη τη διάρκεια των εξετάσεων, είναι υποχρεωτικές οι αποστάσεις μεταξύ των υποψηφίων στις αίθουσες των εξετάσεων, τουλάχιστον 1,5 μέτρο. Επίσης, η εισήγηση της Επιτροπής, πρότεινε τη λειτουργία περισσότερων Εξεταστικών Κέντρων, καθώς και τα ανοιχτά παράθυρα σε όλη τη διάρκεια των εξετάσεων. Άλλωστε, ο καλός καιρός το επιτρέπει και με το παραπάνω.

Να θυμίσουμε ότι η έναρξη των Πανελλαδικών εξετάσεων έχει οριστεί για τις 2 Ιουνίου για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ και για τις 3 Ιουνίου για τα ΓΕΛ. Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί, οι εξετάσεις θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή 10 Ιουνίου για τα ΓΕΛ και μια εβδομάδα μετά, την Παρασκευή 17 Ιουνίου για τα ΕΠΑΛ. Στις 18 Ιουνίου, θα αρχίσουν οι εξετάσεις στα Ειδικά και Μουσικά μαθήματα. Η αρχή θα γίνει με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας για τα ΓΕΛ και Νέων Ελληνικών για τα ΕΠΑΛ.

Το υγειονομικό πρωτόκολλο για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2022

Όπως αναφέρεται με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας: Το πρωτόκολλο αναφορικά με τα υγειονομικά μέτρα που θα ισχύσουν κατά τη διενέργεια των Πανελλαδικών εξετάσεων 2022, καθώς επίσης και κατά την εξέταση των μουσικών μαθημάτων «Μουσική εκτέλεση και ερμηνεία», «Μουσική αντίληψη και γνώση» και των πρακτικών δοκιμασιών για εισαγωγή στα ΤΕΦΑΑ, ανακοινώνεται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, κατόπιν εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19.

  1. O Πρόεδρος και τα μέλη των Επιτροπών Εξετάσεων κάθε εξεταστικού κέντρου για τους υποψηφίους γενικών, ειδικών, μουσικών μαθημάτων, που εξετάζονται γραπτά ή προφορικά, μεριμνούν ώστε:

α) να τηρηθεί απόσταση ενάμισι μέτρου ανάμεσα στους υποψηφίους,

β) να ισχύσει η υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους,

γ) να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός.

  1. Οι εκπαιδευτικοί και οι διοικητικοί που δεν έχουν εμβολιασθεί, ή νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο, και συμμετέχουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο στις πανελλαδικές εξετάσεις, υποχρεούνται στη διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test, με δαπάνη τους) μία φορά την εβδομάδα, έως 48 ώρες πριν από την προσέλευση τους στις εκπαιδευτικές δομές.
  2. Πρέπει να ληφθεί μέριμνα για τον επαρκή φυσικό αερισμό των αιθουσών και για την εξασφάλιση καθαριότητας των εξεταστικών κέντρων-σχολικών μονάδων.
  3. Για τη διεξαγωγή εξέτασης του μαθήματος «Μουσική εκτέλεση και ερμηνεία»:

α) επιτρέπεται η χρήση πνευστών και κρουστών οργάνων,

β) τηρείται απόσταση 3 μέτρων μεταξύ του εξεταζομένου και των εξεταστών-βαθμολογητών που βρίσκονται πίσω από το παραβάν,

γ) καθαρίζονται τα μουσικά όργανα με απολυμαντικό υγρό πριν από τη χρήση τους από κάθε υποψήφιο.

  1. Για τη διεξαγωγή των πρακτικών δοκιμασιών για την εισαγωγή υποψηφίων ΤΕΦΑΑ ισχύει:

α) ο καθαρισμός με απολυμαντικό υγρό των οργάνων εξέτασης και του βοηθητικού εξοπλισμού πριν τη χρήση τους,

β) η τήρηση απόστασης ενάμισι μέτρου μεταξύ των υποψηφίων στους χώρους προετοιμασίας ή προθέρμανσης των υποψηφίων. Σε κάθε περίπτωση, ισχύουν οι σχετικές οδηγίες από την Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα